Casa germi
Foto gallerie
Zoover reviews
Zoeken
Share
Bookmark and Share
Bezoekers

 0 Bezoekers

 3 Bezoekers online

Bonaire - Informatie
Cultuur:
B
onaire is een kleinschalig eiland. Door onder andere het tropische klimaat is de levenswijze in het Caraïbische gebied minder gejaagd. Door de eeuwen heen zijn verschillende cultuurinvloeden samengesmolten tot één Creoolse cultuur, waarin duidelijk Caraïbische, West-Europese en West-Afrikaanse invloeden te herkennen zijn. Een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling is het Papiamento, een mengtaal waarin alle hierboven genoemde invloeden zijn terug te vinden. 

 

De historie is bepalend geweest voor de samenstelling van de hedendaagse bevolking. Want in de 17e en 18e eeuw domineerde de negerslavernij. Enkele Nederlanders hielden toezicht. Hierdoor is het negroïde element prominent aanwezig. Op dit moment telt Bonaire circa 11.500 inwoners. Dat is gezien de oppervlakte van het eiland bijzonder weinig. 

 

Geologie:
Meer dan honderd miljoen jaren geleden ontstond het eiland Bonaire, evenals Klein Bonaire, door onderzeese erupties en oceanische afzettingen. Zo'n 60 miljoen jaar geleden verscheen dit gesteente boven het zeeniveau en werd het vervolgens omgeven door veel jongere afzettingen in de vorm van koraalkalksteen. Door geologische processen zijn er kalksteenterrassen ontstaan. Deze terrassen zijn nu nog zichtbaar. Het hoogterras, nabij Seru Grandi, is nog een overblijfsel daarvan, is ruim twee miljoen jaar oud en is het meeste aangetast door erosie. Het middenterras evenals het vlak langs de kust gelegen laagterras is ongeveer 40.000 jaar oud.
 
Flora en Fauna:
Blijvende groene grasgroei ontbreekt in Bonaire en de vegetatie bestaat voornamelijk uit struikgewas, zoals cactussen, agaven, aloë en de lage boomsoorten, waaronder de Divi-Divi of Watapana die een opvallende plaats inneemt met zijn door de wind bepaalde vorm. Andere bomen die de aandacht trekken zijn: de kalebas, de flamboyan, de kibrahacha, de rode en witte zadelboom, verfhout en de acacia.
 
IMG_0065.jpg  DSCN0471.jpg
 
Bonaire is erg bekend om zijn Caraïbische flamingo. Een andere vogel die op Bonaire zeer bekend is, is de unieke en zeldzame geelvleugelamazone-papagaai met zijn hardgroene kleur en gele kop. Onder de bevolking staat hij beter bekend als Lora. Andere bekende vogelsoorten zijn de West-Indische parkiet, de gele en oranje trupial, kolibries en de chibichibi, ook wel suikerdiefje (barika geel) genaamd.
 
Verder wordt het eiland nog bewoond door leguanen, hagedissen, ezels en geiten. Het leven onder water is zeer de moeite waard. De koraalriffen rondom Bonaire worden tot de mooiste van de wereld gerekend. De koraalriffen bestaan uit kalkformaties en zijn uiterst gevoelig voor onder andere aanraking en vervuiling! Er zijn vele tropische vissen en andere zeefauna te zien rondom het eiland.
 
Klimaat:
De gemiddelde luchttemperatuur is ongeveer 27,5 graden Celsius. Het verschil in temperatuur tussen zomer- en winterseizoen is ongeveer 3 graden Celsius en dat tussen dag en nacht 5,5 graden Celsius. De warmste maanden van het jaar zijn augustus, september en oktober. De koelste maanden zijn januari en februari.
 
De gemiddelde zeewatertemperatuur bedraagt circa 26,5 graden Celsius. Er valt gemiddeld 600 mm regen per jaar. Dit gebeurt meestal in korte, hevige, plaatselijke buien. De regentijd is van eind oktober tot eind januari. Bonaire ligt buiten de "Hurricane Belt". 
 
Taal:
De voertaal van Bonaire is Papiamento, alhoewel Nederlands de officiële taal is. Het Papiamento is ontstaan uit het Spaans, Nederlands, Portugees, Engels, Frans en een beetje Afrikaans. De naam Papiamento is afgeleid van het werkwoord "papia", dat in deze taal "praten" betekent, en heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld. Men gaat ervan uit dat het Papiamento in de 17e eeuw als een soort mengtaal is ontstaan. 
 
Betaalmogelijkheden:
De meeste creditcards worden op het eiland geaccepteerd, zoals Visa, Mastercard en American Express. De girodienst is gevestigd bij het hoofdkantoor te Kralendijk, Plada Reina Whilhelmina, en op het hulppostkantoor te Rincon.
De munteenheid op Bonaire is per 1 janurai 2011 de Amerikaanse Dollar.
 

Creatie datum : 22/12/2010 @ 17:47
Laatste wijziging : 31/01/2011 @ 01:39
Categorie : Bonaire


^ Boven ^